Top 5 UX research tools - Design & prototype tests

Feedback van de gebruiker is onmisbaar om tot een goed ontwerp te komen. Bij Milkshake research maken we gebruik van verschillende tools om deze feedback al vroeg in het ontwerp traject te verzamelen. Zijn de iconen begrijpelijk? Komt men zonder vragen door de bestelflow? Resoneert de nieuwe merkidentiteit bij de doelgroep? Zomaar wat vragen waar wij al heel wat UX research tools op hebben stukgeslagen. Hier vind je onze top 5 tools. Inclusief gratis varianten zodat je zelf gelijk aan de slag kan.

29/12/2022
Feedback van de gebruiker is onmisbaar om tot een goed ontwerp te komen. Bij Milkshake research maken we gebruik van verschillende tools om deze feedback al vroeg in het ontwerp traject te verzamelen. Zijn de iconen begrijpelijk? Komt men zonder vragen door de bestelflow? Resoneert de nieuwe merkidentiteit bij de doelgroep? Zomaar wat vragen waar wij al heel wat UX research tools op hebben stukgeslagen. Hier vind je onze top 5 tools. Inclusief gratis varianten zodat je zelf gelijk aan de slag kan.

5. Maze (+InVision): Analytics voor je prototype

Een nieuwe ster: Maze! Eigenlijk een soort analytics voor InVsion prototypes (iets wat Invision eigenlijk zelf eens zou moeten aanbieden). De tool maakt het mogelijk om taken te definiëren voor je gebruiker. Waar je vervolgens de ideale flow door je prototype aan koppelt. De tool berekent hoeveel van je gebruikers de taak succesvol volbrengen, welke weg ze nemen en hoe lang ze er per pagina over doen. Je kan gratis 1 test live zetten als je je eigen gebruikers zoekt. Maze is hun eigen panel op dit moment aan het beta testen.

Nadeel, het hippe design maakt de tool niet voor elke opdracht geschikt. Het met confetti overladen “succes” scherm stopt de test en maakt het niet mogelijk om je gebruiker het prototype verder te laten gebruiken binnen dezelfde taak. Maze zou dus wat minder aandacht van de gebruiker mogen vragen.

4. Typeform: voor toffe questionnaires

Gratis alternatief: Google forms

Soms is een “ouderwetse” vragenlijst de beste manier om de wensen of feedback van je doelgroep te verzamelen. Typeform heeft de vragenlijst nieuw leven in geblazen door aandacht te schenken aan het UX. Waardoor het invullen nóg soepeler gaat. Het basic plan biedt de meeste verwachte  functionaliteiten (branching, resultaten reports, etc.) voor een schappelijke prijs van €25 per maand.

Geen zin om je portemonnee te trekken? Dan Is Google Forms een perfect gratis alternatief! Het ziet er wat minder fancy uit, maar qua functionaliteit doet het nauwelijks onder voor de betaalde concurrenten.

3. Usertest.io: Ongemodereerde remote test discounter

Ongemodereerde remote user tests zien er ongeveer zo uit. Je plakt een link naar een site of prototype in de tool en geeft een aantal duidelijke taken mee aan de gebruiker. Na een dag (of drie) krijg je videos terug van gebruikers die hardop-sprekend je site of prototype gebruiken. Hier zijn een overvloed van tools voor. Wij zijn fan van usertest.io omdat het zonder fratsen doet wat het moet doen tegen een scherpe prijs: $23 per video.

Nadeel, bij nagenoeg alle remote test tools is de belangrijkste markt US/UK. En dat zie je terug in het aandeel Nederlandse testers in het panel. Heb je een specifieke Nederlandse doelgroep nodig of wil je regelmatig (>1x per maand) testen dan kom je snel uit bij de gevestigde namen zoals usertesting.com of Whatusersdo. Maar ook dan zul je niet voor alle doelgroepen bij deze tools terecht kunnen en moet je langer wachten op resultaten dan voor engelstalige testers.

2. UsabilityHub: voor snelle kleine testjes

Wil je weten welk ontwerp de voorkeur heeft bij je doelgroep? Of waar mensen het eerst in de app klikken om contact op te nemen? Met UsabilityHub kan je perfect dit soort kleine kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken uitvoeren. Regel je zelf je gebruikers? Dan is het helemaal gratis. Ook over de analyse van de resultaten is goed nagedacht; de tool rekent zelf uit of verschillen statistisch significant zijn.

Minpuntje: met het gratis en basic account ben je gelimiteerd tot onderzoekjes van maximaal 2 en 5 minuten. Wij merken dat we daar vrij snel aanzitten. Ook hier bestaat het panel voor grootste deel uit Engels sprekende testers waardoor je lang moet wachten op al je completes. Of je kan natuurlijk zelf je respondenten fixen.

1. Lookback: hét platform voor gemodereerde testen

Gratis alternatief: Skype + Quicktime + Dropbox + iMovie)

We gebruiken ‘m zelf ook: Lookback! Met deze tool kan je je stakeholders waar dan ook direct mee laten kijken met je user test. De tool slaat je screen- en webcam opnames direct op in de cloud om later terug kijken. Ook kan je live notes bijvoegen en naderhand video highlights maken die makkelijk te delen zijn. Werkt ook top voor remote testen wanneer je gebruikers niet naar het lab kunnen komen.

Goedkoop is het alleen niet, het pro plan kost $119 per maand. Heb je een kleiner budget? De combinatie Skype, Quicktime, Dropbox en iMovie (wij zijn fan van Screenflow; kost wel iets) kan bijna hetzelfde voor helemaal niks! Een ander alternatief is live streamen via een privé Youtube kanaal.

Eervolle vermelding: Tobii

Nog net wat meer inzicht nodig over de beste elementen van je ontwerp? Eyetracking kan een uitkomst bieden. Ook doen de Heatmaps het altijd goed bij stakeholders. Wel heb je hiervoor veel testers nodig, zijn de tools duur en de analyses complex. Denk dus goed na of deze (grote) investering de moeite waard is.

Meer insights