Hoe je met UX research maximaal impact maakt in een Agile omgeving

Bij Milkshake Research werken we vaak zeer nauw samen met onze opdrachtgevers, designers van de klant of designers van onze Makerstreet zusjes. Elk project en product is daarin anders. Maar een ding staat vast: de druk staat flink op de ketel. Dit lossen we op door steevast in sprints te werken. Soms is dat Scrum volgens het boekje, soms is het vooral ‘agile’. Voor ons als onderzoekers vergt dat heel wat flexibiliteit en wendbaarheid in ons onderzoeksproces. In dit blog geven we je de belangrijkste lessen die wij uit projecten voor klanten als Eneco, Albert Heijn, KPN en Simyo hebben geleerd.

22/12/2022
Bij Milkshake Research werken we vaak zeer nauw samen met onze opdrachtgevers, designers van de klant of designers van onze Makerstreet zusjes. Elk project en product is daarin anders. Maar een ding staat vast: de druk staat flink op de ketel. Dit lossen we op door steevast in sprints te werken. Soms is dat Scrum volgens het boekje, soms is het vooral ‘agile’. Voor ons als onderzoekers vergt dat heel wat flexibiliteit en wendbaarheid in ons onderzoeksproces. In dit blog geven we je de belangrijkste lessen die wij uit projecten voor klanten als Eneco, Albert Heijn, KPN en Simyo hebben geleerd.

We beginnen bij een typische user test

Goed, waar hebben we het precies over. Dit zijn de overkoepelende stappen die we bij Milkshake Research nemen voor een typische user test:

Met werving van respondenten, onderdeel van de kick-off, is de doorlooptijd in het gunstigste geval zo’n 2-3 weken. Leg dat naast een gemiddelde tweewekelijkse scrum sprint en je ziet direct dat het begint te wringen. Wij trekken daarom de kick-off en werving vaak buiten de sprint, waarmee er nog enkele stappen overblijven die wél prima in een sprint van 10 dagen past. Maar dat vergt wel de nodige coördinatie met de designers en de rest van het team.

Bepaal het juiste ontwerp en research proces

Bepaal daarom vooraf hoe je het ontwerp en research proces met elkaar vervlecht. Er is geen goed of fout, het moet vooral voor jullie product en team werken. Wij hebben met onze klanten en designers meerdere manieren gevonden die kunnen werken.

Tijdens en buiten de sprint

Gedurende de sprint alleen kleine online remote validaties doen (bijv met Maze/usabilityhub) en buiten de sprint grotere user tests uitvoeren.

In een sprint

Voor kleine validaties lukt het om te ontwerpen in het begin en testen tegen het eind van de sprint. Itereren doe je in de volgende sprint.

Na elkaar

Voor grotere ontwerp vraagstukken kan het beter na elkaar. Een gehele sprint ontwerpen, dan een sprint het prototype maken en testen, daarna weer een ontwerp sprint voor de iteratie.

Breiwerk

Het wordt nog veel complexer als er voor verschillende landen ontworpen wordt en getest wordt.

Sprint 1: Feature 1 ontwerpen,

Sprint 2: feature 1 vertalen en briefen internationale onderzoekspartner, prototype 1 maken

Sprint 3: Feature 2 ontwerpen, testen feature 1

Sprint 4: Feature 1 ontwerp iteratie, feature 2 vertalen en briefen internationale onderzoekspartner, prototype maken 2

Sprint 5: Feature 3 ontwerpen, testen feature 2

10 tips voor maximale research impact

Heb je het juiste process met ontwerpers en PO bepaald dan zijn er nog genoeg zaken waar je rekening mee moet houden. Met de volgende 10 tips maak je met UX research maximaal impact in een agile omgeving.

  1. Voed het team op en train ze over de onderzoeksmogelijkheden, tools, doorlooptijden, effort en creëer templates. In het beste geval laat je kleine remote validatie over aan designers en focus je als researcher op de grotere onderzoeksvragen.
  2. Zorg tijdens de sprint planning dat er ook onderzoekstickets op de backlog staan en dat deze goede sizing krijgen. Hou rekening met het sizen van het design werk van prototypes.
  3. Bepaal de momenten om gezamenlijk een scriptsessie te doen en door de flow te lopen. Zorg dat daar minimaal de PO en designers bij aanwezig zijn. Daarmee zorg je dat vanaf dat moment iedereen helder heeft wat de onderzoeksvragen zijn, wat en hoe er getest gaat worden, en wat daar nog aan ontwerpwerk voor moet gebeuren.
  4. Zorg dat zoveel mogelijk stakeholders meekijken met de test en aanhaken bij de re-cap aan het eind van de dag. Hiermee krijg je alle neuzen dezelfde kant op en zorg je dat er overeenstemming komt over de belangrijkste inzichten.
  5. Maak het meekijken leuk en geef meekijkers een actieve rol door iedereen in een online whiteboard tool bevindingen te laten opschrijven. Check na elke test sessie hoe de vlag er vrij hangt en regel wat te snacken voor iedereen.
  6. Let op dat je de resultaten af hebt vóór de demo, dat je weet hoeveel tijd je tijdens de demo krijgt en dat ten alle tijden zelf de resultaten presenteert.
  7. Laat alleen de resultaten zien die echt impact maken op de gebruikservaring en geef video highlights om deze kracht bij te zetten. Indien mogelijk, stem de bevindingen af met de designer zodat deze direct een ontwerp iteratie kan presenteren tijden dezelfde demo.
  8. Als je langer onderdeel bent van hetzelfde team of werkt aan hetzelfde product, denk dan na hoe inzichten ook in de toekomst toegankelijk houdt voor jezelf en stakeholders. Er zijn verschillende kant-en-klare insight repositories op de markt die dit makkelijker maken, abijvoorbeeld: Dovetail, EnjoyHQ, en Aureliuslab. De kern van deze tools is dat je inzichten opslaat als goed getagde doorzoekbare “nuggets”. Dit zorgt er voor dat je over een bepaald onderwerp achteraf “nuggets” uit verschillende onderzoeken kunt combineren.
  9. Zet je inzichten om in actie door een workshop te organiseren waarin je samen met ontwerpers en andere stakeholders concepten genereert die de recht doen aan de bevindingen uit het onderzoek.
  10. Zorg altijd dat de ontwerp-iteratie ook weer getest wordt. Vaak kan dit simpelweg meegenomen worden in een volgende test omdat het om hetzelfde product gaat. Maar past dit niet of worden er andere features zorg er dan voor dat dit ongevalideerde status van de ontwerp-iteratie op de radar blijft en dat het in een latere test weer meegenomen wordt.

Meer insights