3 tips voor succesvol inclusief UX research

Hoe toegankelijk is jouw product voor gebruikers? Voor het ontwikkelen van een inclusief product heb je onderzoek nodig. Wij hebben recent de toegankelijkheid van een applicatie onderzocht, met mensen met een visuele beperking. Op basis van dit onderzoek delen wij graag onze drie beste tips om ook succesvol inclusief UX research uit te voeren.

9/2/2023
Hoe toegankelijk is jouw product voor gebruikers? Voor het ontwikkelen van een inclusief product heb je onderzoek nodig. Wij hebben recent de toegankelijkheid van een applicatie onderzocht, met mensen met een visuele beperking. Op basis van dit onderzoek delen wij graag onze drie beste tips om ook succesvol inclusief UX research uit te voeren.

1. Wees specifiek in je doelgroep

Allereerst is het goed om na te denken voor welke doelgroep je wilt dat het product toegankelijk is. Kies dus bijvoorbeeld niet voor én slechthorenden én slechtzienden tegelijk. Kies 1 doelgroep zodat je betrouwbare informatie terugkrijgt. In ons geval hebben we gekozen voor slechtzienden. We stelden de hypothese dat voornamelijk voice commands van toegevoegde waarde zijn voor deze specifieke doelgroep.

De doelgroep is afgebakend. Het is nu belangrijk binnen deze doelgroep te zorgen voor diversiteit. Zo hebben wij in ons onderzoek bijvoorbeeld mensen gesproken met verschillende oogafwijkingen, verschillende stadia van de afwijking en van verschillende leeftijden. Dit zorgt ervoor dat je resultaten te generaliseren zijn binnen je gekozen doelgroep.

2. Check je design vooraf op toegankelijkheid

Om het makkelijker te maken voor een breed publiek een toegankelijk product te creëren, zijn richtlijnen geformuleerd. Denk bijvoorbeeld aan de toegankelijkheidsrichtlijnen van de organisatie Web Accessibility Initiative. Deze richtlijnen worden nog lang niet altijd toegepast: hier valt dus nog ontzettend veel te halen tijdens het onderzoek.

Je gaat geen website testen op een computer waarvan het scherm kapot is. Dat zelfde geldt ook voor het testen of de richtlijnen zijn toegepast. Pas eerst best practices toe of doe een expert check om te kijken of het design überhaupt toegankelijk is voor de doelgroep die je wilt onderzoeken. Wij hebben een expertcheck uit laten voeren door OnderAnderen.com. Dit is een bureau gespecialiseerd in inclusief ontwerpen. Daarnaast hebben ze ook een database om (inclusieve) respondenten te werven. Ingrid, de oprichter van OnderAnderen.com heeft ons prototype bekeken en tips gegeven hoe we het design konden aanpassen. Denk hierbij aan het toepassen van een hoog contrast, zwarte achtergronden en duidelijke kaders tijdens het navigeren.

3. Pas je test-setup aan

De dag van het onderzoek! Omdat je onderzoek doet met een specifieke doelgroep kan het zijn dat er een specifieke set-up nodig is. Het is daarom van belang te checken hoe toegankelijk de locatie en omstandigheden van de testdag zijn en indien nodig aan te passen.

In het geval van slechtzienden als doelgroep is het raadzaam meer tijd te nemen per respondent. Zo moeten de respondenten bijvoorbeeld door iemand opgehaald en afgezet worden. Zorg er ook voor dat de toestemmingsverklaring op A3-formaat wordt uitgeprint zodat deze goed leesbaar is.

Boots daarnaast het doel van het onderzoek zo realistisch mogelijk na. Tijdens ons onderzoek hebben we een applicatie op een televisie getest. We vroegen de respondenten om op dezelfde afstand van de televisie te zitten als zij normaal thuis aanhouden.

En last but not least… als een respondent een blindengeleidehond heeft, zorg dan ook voor een bakje water voor de hond.

Kortom, UX research is erg belangrijk en leerzaam om erachter te komen of jouw applicatie of website inclusief is en werkt voor de doelgroep. En daarnaast brengt het ook andere inzichten. Zo hebben we namelijk geleerd dat blindengeleidehonden tussen hun 8e en 10e levensjaar met welverdiend pensioen gaan.

Meer insights