Hoe Justdiggit’s boodschap dankzij UX Research nog beter aankomt

Voor Justdiggit is bewustwording minstens even belangrijk als donaties. Ze hechten er dus veel waarde aan dat hun boodschap op de website goed en overtuigend overkomt. Wat blijft er eigenlijk plakken, als je als Justdiggit-leek voor het eerst de site bezoekt? Om hierachter te komen, heeft Milkshake voor twee doelgroepen user-testen georganiseerd. Zo kunnen we Justdiggit aan de hand van onderzoek vertellen wat ze kunnen doen om hun boodschap nóg beter te laten landen.

Diepte interviews
Usability test

Samen met miljoenen boeren is Justdiggit op een missie om Afrika te vergroenen en zo de aarde weer af te koelen. Door simpele, op de natuur gebaseerde oplossingen (nature-based solutions) toe te passen maken ze in korte tijd droog land weer groen en vruchtbaar. Via hun wereldwijde campagnes worden mensen geïnspireerd, geactiveerd en verenigd om in actie te komen en de natuur terug te brengen. Door te vergroenen maakt Justdiggit een positieve impact op biodiversiteit, leefomstandigheden van mensen, de natuur en – uiteindelijk – ons klimaat.

Voor Justdiggit is bewustwording minstens even belangrijk als donaties. Ze hechten er dus veel waarde aan dat hun boodschap op de website goed en overtuigend overkomt. Wat blijft er eigenlijk plakken, als je als Justdiggit-leek voor het eerst de site bezoekt? Om hierachter te komen, heeft Milkshake voor twee doelgroepen user-testen georganiseerd. Zo kunnen we Justdiggit aan de hand van onderzoek vertellen wat ze kunnen doen om hun boodschap nóg beter te laten landen.

Hoe meet je bewustwording?

De nieuwe website van Justdiggit staat inmiddels alweer even live, en wordt goed bezocht. Maar bezoekersaantallen zeggen niet zoveel over de treffendheid van je boodschap. Want: hoe weet je of die boodschap blijft plakken? Hoe meet je bewustwording over Justdiggit's manier van vergroenen? Ze zijn dus erg benieuwd welke hoofdboodschap bezoekers meekrijgen als je de site voor het eerst bezoekt, en of die overeenkomt met wat Justdiggit graag wil vertellen. Geven ze te veel of te weinig informatie, en is die informatie goed gestructureerd? Is het voor bezoekers duidelijk wat voor actie zij zelf kunnen ondernemen?

Justdiggit onderscheidt onder hun bezoekers een particuliere en een zakelijke doelgroep, en wil die allebei op één platform bedienen. Omdat de informatiebehoefte en acties voor deze twee doelgroepen heel anders zijn, zijn de groepen gebaat bij nét een andere testopzet. Voor de particuliere doelgroep testen we met de live website, en voor de zakelijke voerden we een concepttest uit. Zo hebben we in twee testdagen resultaten die op alle bezoekers toepasbaar zijn.

Lokale boeren graven de 'bunds'.

Testen met een live website

Waar we usertesten meestal uitvoeren met een prototype, is dat met de live website ook goed mogelijk. Met de belangrijkste pagina's in het achterhoofd hebben we scenario's geschetst, om deelnemers de juiste startpunt en context mee te geven. Binnen ieder scenario laten we ze rondkijken- en klikken op de pagina's, zodat we een weten welke onderdelen hun aandacht trekken en waarom. We hebben mensen geworven die nog niet bekend waren met Justdiggit, voor een zo onbevangen mogelijke eerste indruk. Door ze tussentijds en achteraf te vragen naar hun beeld van Justdiggit en diens werkwijze konden we meten welk effect de website op hun beeldvorming heeft.

Hieruit bleek dat de bezoekers door de schat aan informatie, en de mogelijkheid om ver door te klikken op onderwerpen, regelmatig het overzicht kwijtraakten. De site hield hun aandacht vast, maar de hoofdboodschap was nog niet altijd binnengekomen. En wat waren die bunds nou ook alweer? Desondanks waren de bezoekers na hun bezoek erg positief over Justdiggit als organisatie, en vonden ze de werkwijze overtuigend.

Twee jaar later is dit het resultaat!

Voor de zakelijke doelgroep: een concepttest

Voor de zakelijke bezoekers hebben we het ietsjes anders aangepakt, namelijk als een concept test. Omdat zij met een concreter doel naar de site komen, hebben we eerst de tijd genomen om te vragen naar wat voor informatie ze op zoek zijn. Daarna hebben we gekeken in hoeverre een conceptpagina, die speciaal voor zakelijke bezoekers is gemaakt, aan die informatiebehoefte voldoet. En natuurlijk: of ze Justdiggit zouden steunen, en hoe ze dat het liefste willen doen.

Hieruit bleek dat zakelijke bezoekers op zoek waren naar een connectie tussen Justdiggit en hun eigen organisatie, en daarbij ook overtuigd willen worden dat het goede doel verstandig met haar geld omgaat. De nieuwe conceptpagina doet hierin al veel goed, maar kan nog beter aansluiten op bedrijven van verschillende groottes. De informatiebehoeftes van MKB en corporate organisaties bleek namelijk nog best uit elkaar te liggen.

Justdiggit kan er nu zeker van zijn dat hun hoofdboodschap overkomt, en weet nu wat ze moeten doen om die nóg sterker neer te zetten. En: door onze concrete aanbevelingen kunnen ze gelijk aan de slag. Hierdoor kunnen ze nog meer mensen bereiken en overtuigen van het nut van Justdiggit, en hun methode om de aarde te vergroenen.

Meer cases